Modanın Ölümcül Sonuçları: Bir Zamanlar Beyaz Tenli Olmak Uğruna ‘Bucaro’ İçip Hayatını Kaybeden Kişiler

Posted by

Moda uğruna insanlar en fazla ne kadar ileri gidebilir? Neredeyse intihar denilebilecek sıkı diyetler ya da ağır sporlar aklınıza geliyor olabilir. Fakat bu moda çılgınlığı hayatımıza yeni girmiş olan bir şey değil. Gelin geçmişte insanların moda için yaptığı absürt şeylerden birini inceleyelim…

Kaynak: https://museoecologiahumana.org/en/ob…

Bir zamanlar kadınlar kil yiyorlardı. Aslında teknik olarak içiyorlardı.

Velázquez’in ‘4. Philip’in Ailesi’ portresinde, menina Maria Agustina Sarmiento, Avusturya Prensesi Margaret’in eline gümüş bir tepsi üzerinde bir búcaro koyar. Bu hareketle ressam, Altın Çağ’ın yüksek sosyetesindeki kadınlar arasında oldukça popüler olan bir aristokrat modayı ölümsüzleştirmiştir.

Búcaro, kilden yapılmış bir tür sürahi olarak tanımlanabilir. İçindeki su kilin içinden sızdıkça aromatikleşir ve termodinamik bir süreçle soğurdu. Saraydaki hanımlar sadece taze suyu içmekle kalmaz, búcaroyu tüketmiş olurlardı.

Bu kadınların tehlikeli yan etkilere sahip yenmeyen bir maddeyi neden tükettiğine dair birkaç neden var.

İlk olarak, solgun beyaz bir cilt çok arzu edilen bir özellikti. Búcaro parçalarını tüketerek, kadınlar anemik hale geldi çünkü kil bağırsak duvarlarını kaplardı ve demirin emilmesini engellerdi.Bu, o dönemde modaya uygun olan beyaz teni yaratmanın yanı sıra, diğer temel besin maddelerinin vücuda girmesini engelleyerek hanımların zayıf kalmasını sağladı. Ayrıca, bucarophagia uygulayıcıları, doğum kontrol yöntemi olarak da kil tüketmeyi kullanıyordu.

Kilin alınması, vücudu büyük miktarda strese soktuğu için adet döngüsünü kesintiye uğratıyordu.

Ancak, bu, aynı zamanda bir doğurganlık tedavisi olarak da popüler olmasını engellemedi: Kilin humoral akışı engellediğine ve erkek sperminin ve dişi yumurtanın temas süresini uzattığına inanılıyordu, böylece döllenme olasılığını artırıyordu.

Günümüzde kil hala güzellik için kullanılıyor. Tek fark tüketmiyor olmamız.

Búcaroların tüketimi genellikle ölümle sonuçlandı, çünkü kil parçacıklarını düzgün bir şekilde sindirmek imkansızdı, bu nedenle kil bağırsakları ve safra kanallarını tıkadı. Bu da bağırsak ve/veya karaciğer yetmezliğine yol açtı. Birçok kişi hayatını kaybetti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir