Yeşilay, bağımlılıkla mücadelede birincil önleme temelli farkındalık programı olan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nı (TBM) genç bireyler arasında yaygınlaştırmak amacıyla; üniversite öğrencilerine yönelik “TBM Akran Uygulayıcı Eğitimi” düzenliyor. Yeni eğitim öğretim yılının ilk eğitimi, 21-24 Eylül 2023 tarihleri arasında Ankara’da bulunan T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Başkent Yurtlarında gerçekleştirildi.
TBM Akran Uygulayıcı Eğitimleri, dayanışmadaki sürekliliğin sağlanmasını, gençlerin Yeşilay’ın mücadele ettiği alanlarda görev almalarını ve bağımlılık konusunda bilinçli bir duruş sergilemesini amaçlıyor.
21-24 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleşen TBM Akran Uygulayıcı Eğitimi’ne Anadolu’nun farklı bölgelerinde, farklı branşlarda üniversite okuyan, Genç Yeşilay Kulübü üyesi 201 öğrenci katıldı.
Eğitmenlerin Yeşilay Genel Merkez çalışanları ve gönüllülerden oluştuğu eğitimde; Yeşilay’ın Önleme Çalışmaları ve TBM, STK’da Gönüllü Olmak, Gelişen Dünyada Bağımlılıklar, Sağlıklı Yaşamın Temelleri, Alkol ve Madde Bağımlılığı, Kumar Bağımlılığı, Tütün Bağımlılığı, Teknoloji Bağımlılığı, Genç Yetişkin Eğitim İçerikleri Uygulamaları, Etkili Sunum Teknikleri, Bağımlılık Atölyesi, Akran Arabuluculuğu ve Savunuculuk gibi konu başlıkları işlendi.
“Gençlerimizin farkındalıklarını artıracağız”
Eğitimin açılışına katılan T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Safa Koçoğlu konuşmasında, “Yeşilay olarak bağımlılıkla mücadelede en önemli hedef kitlemiz gençlerdir. Gençlerimizi, bağımlılıklardan korumak için bilgi ve beceri kazandırmanın yanında, onları toplumsal sorumluluk projelerine dahil etmek istiyoruz. Bu eğitimle hem gençlerimizin bağımlılık konusunda farkındalıklarını arttıracağız hem de onları akranlarına eğitim verebilecek uygulayıcılar haline getireceğiz” dedi.
“Bağımlılıklardan uzak durmak için sağlıklı yaşam tarzını benimseyin”
Yeşilay Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil TBM Akran Uygulayıcı Eğitimi’nin kapanış programına katıldı. Konuşmasında, bağımlılıklardan uzak durmak için sağlıklı yaşam tarzının önemine vurgu yapan Büyükhelvacıgil, “Eğitimlerini başarıyla tamamlayan gönüllülerimiz; kendi üniversitelerinde gerçekleştirecekleri eğitimlerle, akranları arasında bağımlılıklar ve sağlıklı yaşamla ilgili farkındalıkların artmasında katkıda bulunacaklar” dedi.
Eğitimi tamamlayan öğrenciler, edindikleri bilgi ve deneyimleri kendi üniversitelerinde paylaşacaklar. TBM Akran Uygulayıcılarının, Yeşilay’ın desteğiyle kendi akran gruplarında eğitim faaliyetleri kapsamında 350 akranına eğitim vermesi planlanırken, en az 70.350 genç TBM Akran Eğitimi alacak. Akran eğitiminin yaratacağı sosyal etki ve toplumsal fayda aracılığı ile gençler arasında sağlıklı yaşam kültürü yaygınlaştırılacak.
***
Yeşilay Hakkında
1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.
Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.
Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı